Els formats de trobada no jeràrquics, com els col·loquis veïnals o els conversatoris, ens ajuden a construir relats compartits. Com? Reconeixent les experteses que cadascú aporta, des de l’escolta mútua entre historiadors de barri i veïnes fins a difuminar les fronteres entre unes i altres.
Aprofitant l’efemèride dels 80 anys dels bombardejos de març del 1938, els més intensos que va patir la ciutat, el 17 de març del 2018 vam organitzar un col·loqui veïnal entorn del Refugi 307. D’una banda, vam abordar la història del Refugi i el barri durant la Guerra Civil, però també vam posar el focus en totes les capes de memòria de l’equipament, des del seus usos durant la dictadura fins a la situació actual d’espai museïtzat per la ciutat i la seva relació amb el barri.
Es va posar èmfasi en el moment de la primera entrada al Refugi i la figura de la Valerie Powles i vam aprofitar per visitar l’espai amb el grup, on els companys del CERHISEC ens van explicar de primera mà com el van trobar i la gestió institucional de l’obertura.
El col·loqui i l’itinerari els vam organitzar junt amb el Museu d’Història de Barcelona i el Centre de recerca històrica del Poble-sec al CC El Sortidor.
“Vivíem a Blai amb Poeta Cabanyes i els pares no baixaven al refugi, no sé per què… i jo tampoc he anat mai al Refugi 307 perquè sóc claustrofòbica!”
Montse