El barri de Poble-sec no ha estat un territori central en l’estudi històric de la ciutat de Barcelona ni del seu moviment obrer. Encaixat i eclipsat entre dos grans focus d’atenció, el castell de Montjuïc i l’avinguda del Paral·lel, ha tingut un paper més aviat subsidiari, fora dels grans discursos historiogràfics de la ciutat.
El projecte, realitzat junt amb la Júlia Gutiérrez i l’Arnau López, es va impulsar amb l’objectiu generar un relat sobre la història del cooperativisme i les pràctiques d’Economia Social i Solidària al barri del Poble-sec entre 1869-1939 per generar un diàleg entre el passat i el present de les diferents formes de suport mutu.
Sense precedents previs en la recerca d’aquesta matèria al barri del Poble-sec, va culminar amb la redacció d’un article publicat al web de CooperaSec. Com a activitat paral·lela, a la tardor del 2019 vam realitzar dos itineraris a partir de les entrevistes a múltiples entitats del present de l’ESS del barri. A part del codisseny, algunes d’aquestes entitats també van participar directament en la ruta.
Vam dur a terme aquest projecte en el marc del 150 aniversari del barri del Poble-sec el 2019 com a activitat de l’eix de relat de la xarxa CooperaSec.
Documentació Cooperativa La Igualitaria. Arxiu General Subdelegació Govern
Presentació recerca a la Biblioteca de Francesc Boix, Poble-sec
Itinerari cooperativisme en el marc de la Fira d'ESSS al Poble-sec
Aviat podreu trobar aquí el link a l’article resultant de la investigació. Es va presentar el 22 de novembre de 2019 a la Biblioteca Francesc Boix.
Per realitzar la recerca, vam consultar la bibliografia existent sobre cooperativisme, i la col·lecció local del barri que incloïa les ressenyes del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), es va consultar també l’hemeroteca cooperativista de primer terç del segle XX i es va visitar l’Arxiu del Govern Civil, l’Arxiu Històric, l’arxiu de l’Ateneu Enciclopèdic Popular i l’Arxiu Municipal Contemporani.
Entrevista a La Seca, Cooperativa de consum agroecològic. La Base, Ateneu Cooperatiu
Per la preparació dels itineraris, ens vam reunir amb diverses entitats del barri. Aquestes van ser escollides a partir d’una trobada amb l’equip de la recerca i una segona trobada amb CooperaSec. Les entitats escollides van ser: La Seca, Raons Públiques, CooperaSec, Més que cures, Petit Molinet, Asociación Cultural Social Arte Culinario de Honduras y Amigos en Catalunya i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.
Aquestes entrevistes es feien amb la intenció de conèixer millor el present cooperatiu i associatiu i del suport mutu al barri del Poble-sec, atenent a la seva diversitat. Les respostes també ens havien d’ajudar a conèixer quins són els referents del cooperativisme actual i les seves perspectives de futur.
Itinerari amb la Biblioteca Francesc Boix del Poble-sec
La participació en les rutes també va ser directa per part de certes entitats. És per això que al llarg dels dos itineraris realitzats, vam poder comptar amb la col·laboració del Centre Cívic El Sortidor, CooperaSec, La Raposa i la Biblioteca Francesc Boix.